Categorii Forum
Prima pagină
Forumuri Divahair
Frumusete & Stil
Sanatate
Dieta & Fitness
Relatii & Sex
Familie & Ingrijire copii
In bucatarie & Casa
Divertisment & Timp liber
Discutii generale
Intreaba expertul!
Intreaba Expertul tau in make-up
Intreaba Expertul hair-stylist!
Intreaba Expertul Feng Shui!
Intreaba Expertul in chirurgie estetica
Intreaba Expertul dermatolog
Concursuri
Concursuri
   

Cu ce scoatem petele?!

Nu toate femeile sunt gospodine desavarsite precum, celebrul personaj din "Desperate Housewives", Bree Van De Kamp. Daca esti mai degraba o Gabrielle Solis cu siguranta vei considera ca o reteta noua este mereu bine-venita mai ales daca se incadreaza si in categoria "gustos si usor de preparat".

Moderatori: gabipo, denisavasilescu

sarbu_clau
 
Mesaje: 191
Membru din: Sâm Iul 11, 2009 12:00 am Vizualizare profil

Cu ce scoatem petele?!

Mesajde sarbu_clau » Joi Ian 28, 2010 2:40 pm

haideti sa ne sfatuim una pe cealalta cu ce sa scoatem diferite pete.



Incep eu prima :lol: :


Pentru guma de mestecat
Se pune partea cu guma in apa rece, se rade cat se poate cu cutitul, apoi se curata urma petei si ceea ce a ramas din guma cu un solvent, alcool medicinal de exemplu, pana ultimele urme ies.

Petele de fructe
Se scot cu solutie de sare de lamaie cu care se freaca locul patat, apoi se clateste repede cu apa rece.

Petele de sange
# Se scot cu solutie de sare de lamaie sau apa oxigenata, apoi se clatesc cu apa rece, dupa curatarea petei se spala cu apa calda si mult detergent.
# Nu se foloseste niciodata pe o pata de sange apa calda, ea fixand pata pe material petele de rugina se inmoaie in lapte crud 30 minute si apoi se intind la soare inca 1 ora, apoi se baga la masina de spalat.

Petele de vin rosu
Petele de vin de pe fata de masa se scot cu orice alcool alb: tuica, vodca, alcool pur petele de rasina se scot cu un tampon imbibat cu benzina usoara.

Petele de alcool, ceai, ceai de pe piele se curata cu solutie de parti egale apa + alcool.

Petele de iod se presara proaspete cu faina sau amidon, se lasa 1-2 ore, se spala apoi cu detergent si apa.

Petele de cafea se scot cu apa sarata, in care se tine materialul 1 ora, apoi se clateste.

Petele de transpiratie se scot cu o solutie de apa si otet.

Petele de ceara se scot cu o hirtie pusa peste ele si apoi se calca cu un fier incins, se repeta cu alta foaie de hirtie pina toata ceara s-a transferat prin caldura pe aceasta si locul este curat.

Petele de mucegai se inmoaie in otet 1 ora daca pata e proaspata, apoi se clateste cu apa si sapun.

Petele de fond de ten se scot cu miez de paine, prin frecare usoara.

Petele de iarba proaspete se scot cu o solutie de lamiie si apa, sau spirt fierbinte. Atentie cind incalzesti spirtul!!!

Petele de grasime proaspete se scot prin punerea de pasta de dinti pe pata, se lasa sa se usuce, apoi se freaca cu o perie sau se pune pe pata faina sau amidon pina se absoarbe grasimea, se freaca pata bine lasa 1 ora, apoi se spala cu detergent si apa.

Petele de cerneala si pix se curata cu lapte daca sunt proaspete. Daca locul a fost curatat si cu altceva pixul va iesi foarte greu sau de loc.
Un alt sfat al bunicii ar fi cu privire la scoaterea petelor de mina de pix de pe haine, cu ajutorul spirtului, imediat ce pixul a atins o tesatura se adauga putin spirt, se freaca putin locul respectiv si in cateva momente am scapat de pata.


Petele de cacao se inmoaie in apa rece, apoi se freaca cu glicerina pina se curata, se clateste cu apa si sapun locul.

Petele lasate de curatatul cartofilor sau a vinetelor de pe miini se curata prin frecarea mainilor cu ramasite de lamaie sau apa cu sare de lamaie sau otet.

Petele de parfum se scot cu glicerina calda apoi se clatesc normal.

Petele galbene de pe tesaturi se scot cu o solutie de bicarbonat cu apa, se lasa la inmuiat o ora apoi se clatesc normal.

Scoaterea petelor de alcool
Petele provocate de bauturile alcoolice trebuie imediat tamponate.Pentru aceasta e bine sa aveti mereu in casa o solutie compusa din o parte otet alb si doua parti alcool.

Petele de ulei(de floarea soarelui sau de masline) de pe haine se pot scoate mult mai usor daca se toarna niste detergent de vase pe pata, se lasa la inmuiat cateva zeci de minute si apoi se spala la masina. Daca nu avut succes total din prima operatie, repetati procedeul si a doua oara garantat nu veti mai avea urma de pata.


Petele de cafea se curata imediat cu o carpa curata si apa minerala gazata, apoi se spala normal in masina de spalat.

Petele proaspete de pe rufele din tesatura alba de bumbac dispar daca se tine rufa deasupra unui vas cu aburi dintr-o solutie formata dintr-o lingura de amoniac si un litru de apa.

Petele de cafea, ceai, sange, iarba se pot scoate usor de pe tesaturile de in, bumbac, canepa, daca le frecam cu apa oxigenata. Sau prin spalarea cu apa calda, la care se adauga 20 ml amoniac si doua linguri de orice detergent.

Petele de ciocolata de pe haine se scot prin frecare cu apa foarte sarata.

Petele de ceara se scot de pe tesaturi prin punerea petei intre doua sugative (sau o bucata de material care absoarbe), apoi se calca cu un fier de calcat putin incalzit. Sugativele se schimba mereu, pana cand dispar complet petele. Apoi locul se va sterge cu alcool.

Petele de cerneala rosie de pe tesaturi dispar in 24 de ore daca intindem putin mustar deasupra lor, iar a doua zi spalam locul respectiv cu detergenti obisnuiti.

Petele de cerneala de pe tesaturi se curata daca se tine portiunea patata in lapte fierbinte sau daca se toarna peste petele respective cateva picaturi de lapte fierbinte. Sau prin inmuiere in zeama calda de lamaie ori prin inmuiere intr-o solutie formata dintr-o lingurita de sare de lamaie si 200 ml apa calduta.


Sper sa va fie de folos.

Avatar utilizator
soarele_10
 
Mesaje: 1401
Membru din: Mie Dec 16, 2009 1:00 am Vizualizare profil

Mesajde soarele_10 » Joi Ian 28, 2010 2:48 pm

Claudia este un topic foarte util pentru gospodine,si mie petele mi-au dat batai de cap..
Imagine
Bijuterii unicat cu certificate de garantie pe www.bijuteriixandra.ro

sarbu_clau
 
Mesaje: 191
Membru din: Sâm Iul 11, 2009 12:00 am Vizualizare profil

Mesajde sarbu_clau » Joi Ian 28, 2010 3:42 pm

mersi,acum sper sa te pot ajuta sa stii cu ce sa le scoti mai repede

vampiresoule
 
Mesaje: 209
Membru din: Dum Noi 01, 2009 1:00 am Vizualizare profil

Mesajde vampiresoule » Joi Ian 28, 2010 4:01 pm

unu dintre cele mai utile subiecte in viata de zi cu zi

sarbu_clau
 
Mesaje: 191
Membru din: Sâm Iul 11, 2009 12:00 am Vizualizare profil

Mesajde sarbu_clau » Joi Ian 28, 2010 4:02 pm

vampiresoule scrie:unu dintre cele mai utile subiecte in viata de zi cu zi
crezi? va invit pe toate sa postati retete antipete:))

sarbu_clau
 
Mesaje: 191
Membru din: Sâm Iul 11, 2009 12:00 am Vizualizare profil

Mesajde sarbu_clau » Joi Ian 28, 2010 4:09 pm

Petele de mucegai de pe obiecte de bumbac si in se scot spalandu-se in apa fierbinte cu sapun si soda. Un mijloc bun este amonaicul (1 parte de amoniac 5 parti de apa) cu care se freaca petele. Daca prin aceste procedee nu reusim sa scoatem petele, se aplica pentru tesaturile albe un amestec de apa oxigenata si amoniac (cate 1 lingurita la un pahar de apa calda). Se mai poate folosi zeama de ceapa cu care se freaca pata de cateva ori iar apoi obiectul se spala in apa fierbinte. Pentru tesaturile colorate de lana si matase se foloseste terebentina in care se inmoaie o bucatica de vata, se freaca pata iar apou daca raman urme se freaca locul cu solutie de sapun si se spala cu apa calda.

Avatar utilizator
taarraa
 
Mesaje: 4050
Membru din: Joi Apr 09, 2009 12:00 am Vizualizare profil

Mesajde taarraa » Joi Ian 28, 2010 4:12 pm

multumim Clau ...chiar am o bluza patata de fond de ten
Foarte utile

sarbu_clau
 
Mesaje: 191
Membru din: Sâm Iul 11, 2009 12:00 am Vizualizare profil

Mesajde sarbu_clau » Joi Ian 28, 2010 4:22 pm

Cu placere iubita poate mai vin si fetele si posturi despre pete am samai postez si eu

sarbu_clau
 
Mesaje: 191
Membru din: Sâm Iul 11, 2009 12:00 am Vizualizare profil

Mesajde sarbu_clau » Joi Ian 28, 2010 7:19 pm

va mai pun cateva sfaturi utile in gospodarie


Carnea de vita si porc

Pentru a vedea daca este proaspata, apasam carnea cu degetul. Daca adancitura care s-a format revine repede la loc, carnea este proaspata. Carnea proaspata ramane aproape uscata in locul in care este taiata. Mirosul greu al carnii se simte bine daca se incalzeste un cutit sau o furculita si se impunge carnea. Cand nu este proaspata, cutitul sau furculita vor capata un miros neplacut.

Friptura de vaca capata un gust picant daca cu cateva ore inainte de a o prepara se unge carnea cu mustar. Apoi se frige inabusit.

Snitelele si gratarele sunt mai fragede daca cu 1-2 ore inainte de a le praji se ung cu otet amestecat cu ulei.

Carnea nu se va sara cu mult timp inainte de a o gati ca sa nu lase zeama, deoarece pierzand sucul, gustul devine fad si se reduc din proprietatile nutritive.

Pielita de pe ficat se scoate usor daca se cufunda ficatul un minut in apa fierbinte.

Ficatul devine foarte gustos daca inainte de a fi prajit se tine 2-3 ore in lapte. Ficatul nu se sareaza inainte de a-l praji, altfel se intareste.

Pestele

Pentru a afla daca pestele este proaspat, se pune intr-un lighean cu apa. Pestele proaspat cade la fund. Pestele proaspat, de curand pescuit, are solzii netezi, luciosi si strans lipiti de corp, ochii bulbucati si limpezi, branhiile de culoare rosie aprinsa, iar burta nu este umflata.

Pestele prajit este deosebit de gustos daca se tine 5-10 minute in lapte, apoi se da prin faina si se prajeste in ulei foarte incins.

Pentru ca pestele sa nu se farimiteze la prajit se recomanda sa se sareze cu 10-15 minute inainte de a-l praji.

Pentru ca pestele sau carnea sa se rumeneasca bine, inainte de a se pune la prajit, trebuie zvantate cu un servet.

Ouale

Ouale cu coaja crapata nu se scurg daca se fierb in apa sarata.

Daca oul se fierbe la foc iute in apa clocotita, albusul va fi mai tare, iargalbenusul mai moale; daca se fierbe la foc mic, galbenusul va fi mai tare, iar albusul mai moale.

Legumele

Cartofii prajiti sunt gustosi si crocanti daca inainte de a-i pune in uleiul foarte incins, se sterg de apa cu un servet.

Nu trebuie sa se subtieze piureul cu lapte rece deoarece capata o culoare cenusie. Se obtine un piure alb si frumos daca se prepara cu lapte clocotit.

Legumele si cartofii noi trebuie pusi la fiert totdeuna in apa care clocoteste.

Pentru ca ceapa tocata marunt sa nu se arda si sa capete o culoare frumoasa, trebuie data mai intai prin faina, apoi prajita.

Legumele se fierb in apa sarata pentru a avea un gust mai bun si sa pastreze cat mai multe substante nutritive. Cel mai bun lucru este sa se fiarba legumele intr-un vas acoperit in apa putina. Legumele fierte in apa multa pierd o cantitate mare de substante nutritive. daca se fierb la abur, ele pastreaza mai multe substante nutritive.

Legumele si zarzavaturile isi pastreaza culoarea daca in apa in care se fierb se adauga un praf de bicarbonat de sodiu (aproximativ 1/2 de lingurita la 1 kg de legume).

Zarzavatul vested se poate improspata daca se pune pentru o ora in apa rece in care s-a adaugat o lingura de otet.

Fructele si legumele se dezgheata tinandu-le in apa rece. Dupa cateva ore aceasta apa se varsa si se toarna alta usor sarata.

Pentru ca sa nu se innegrasca in timp ce se curata, ciupercile curatate se pun intr-o cratita cu apa rece putin sarata. In apa se adauga si putin otet.

Patrunjelul, mararul, menta se pastreaza proaspete timp de cateva zile, chiar pe vreme extrem de calduroasa, daca se tin intr-un vas inchis ermetic si absolut uscat. Verdeata trebuie sa fie de asemenea uscata.

Dulciuri

Aluatul subtire se trece cu greu de pe masa in tava fara sa se rupa. In acest caz el se va presara cu faina, se va infasutra pe vergea, se va muta in tava si se va intinde.

Pentru ca glazura cu care se acopera torul sa aiba o suprafata neteda trebuie sa se inmoaie cutitul in apa fierbinte si sa se netezeasca cu el repede glazura.

Inainte de a se intrebuinta nucile pentru torturi si prajitturi este bine ca ele sa fie prajite usor in cuptor. Astfel nucile capata un gust placut de alune.

Alte sfaturi

Condimentele si sarea se pun in supa cu putin timp inainte se a se lua de pe foc.

Pentru ca branza sa nu se usuce se va pune pe farfurie langa ea o bucatica de zahar si se va acoperi cu alta farfurie. Timp de o saptamana intreaga branza va ramane perfect proaspata.

Painea proaspata se poate taia usor in felii subtiri fara sa se faramiteze daca cutitul se incalzeste la foc sau se cufunda pentru 1-2 minute in apa clocotita.

Toate felurile de mancare din gris vor fi mai pufoase daca cu 1/2 de ora inainte de a-l gati, grisul va fi lasat in apa sau lapte, se se umgle, apoi se fierbe.

Y_Yvonne
 
Mesaje: 1220
Membru din: Dum Dec 06, 2009 1:00 am Vizualizare profil

Mesajde Y_Yvonne » Sâm Ian 30, 2010 12:45 pm

Util topicul! Multumim sarbu_clau! ;)

sarbu_clau
 
Mesaje: 191
Membru din: Sâm Iul 11, 2009 12:00 am Vizualizare profil

Mesajde sarbu_clau » Sâm Ian 30, 2010 1:42 pm

Cu placere iubita.am sa mai revin cu postari

Ema_ema
 
Mesaje: 3
Membru din: Vin Feb 05, 2010 1:00 am Vizualizare profil

Pete de la antiperspirant...

Mesajde Ema_ema » Vin Feb 05, 2010 6:06 pm

Buna,fetelor. Foarte util topicul, am si eu o problema, v-as ruga daca ati putea sa ma ajutati... Am o camasa neagra foarte frumoasa, de abia am cumparat-o si am reusit sa o patez din cauza antiperspirantului... are urme albe de antiperspirant in zona subratului... am spalat-o la masina insa fara rezultat..
am citit ca as putea folosi pentru petele de transpiratie o solutie cu apa si otet... oare ar fi buna? sau sa incerc cu va nish?
va multumesc anticipat pentru raspunsul vostru.

Avatar utilizator
anna_d
 
Mesaje: 4707
Membru din: Joi Dec 25, 2008 1:00 am Vizualizare profil

Mesajde anna_d » Vin Feb 05, 2010 9:33 pm

Multumim pentru informatii. Oricand putem avea nevoie.

sarbu_clau
 
Mesaje: 191
Membru din: Sâm Iul 11, 2009 12:00 am Vizualizare profil

Re: Pete de la antiperspirant...

Mesajde sarbu_clau » Sâm Feb 06, 2010 1:36 am

Ema_ema scrie:Buna,fetelor. Foarte util topicul, am si eu o problema, v-as ruga daca ati putea sa ma ajutati... Am o camasa neagra foarte frumoasa, de abia am cumparat-o si am reusit sa o patez din cauza antiperspirantului... are urme albe de antiperspirant in zona subratului... am spalat-o la masina insa fara rezultat..
am citit ca as putea folosi pentru petele de transpiratie o solutie cu apa si otet... oare ar fi buna? sau sa incerc cu va nish?
va multumesc anticipat pentru raspunsul vostru.



Urmele de spray sau de antiperspirant dispar dacă aplici puţin oţet pe porţiunile afectate. Garantat. :lol:

sarbu_clau
 
Mesaje: 191
Membru din: Sâm Iul 11, 2009 12:00 am Vizualizare profil

Mesajde sarbu_clau » Sâm Feb 06, 2010 1:37 am

1. Poţi scăpa de petele de grăsime de pe bluza preferată dacă, înainte de a o pune la spălat, aplici puţină sare de bucătărie sau pudră de talc pe suprafaţa.

2. Petele de cireşe se curăţă cu lapte dulce, în care se pune sare de bucătărie. Se înmoaie partea pătată şi se ţine o oră, după care se limpezeşte cu apă caldă.

3. Dacă cel mic s-a jucat în parc şi şi-a înverzit pantalonii de la iarba pe care s-a tăvălit, e bine să freci zona cu tărâţe înainte de a o spăla.

4. În cazul petelor de cafea sau de ceai, poţi folosi apa rece şi săpunul.

5. Petele de ciocolată pot fi îndepărtate dacă torni apă rece pe locul murdărit.

6. Când copilul tău a atins cu pixul o cămăşuţă, aplică fixativ pe locurile respective, apoi pune bluza în maşina de spălat. De asemenea, poţi stropi zona pătată cu lapte sau cu lămâie.

7. Urmele de spray sau de antiperspirant dispar dacă aplici puţin oţet pe porţiunile afectate.

8. Pentru îndepărtarea petelor de morcov, cea mai eficientă este apa rece.

9. Urmele lăsate pe hăinuţele copilului de sucul de fructe pot fi îndepărtate cu lămâie.

10. Dacă ţi-ai pătat bluza cu îngheţată, nu trebuie să te sperii. După ce s-a uscat, umezeşte locul cu o soluţie de borax, pe care o găseşti în farmacii, după care spal- o cu apă rece.

Următorul


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator